Ψάξτε ό,τι γουστάρετε..
Wednesday, October 10, 2007
Monday, May 28, 2007
Α ρε γλώσσα..
Η Ελληνική γλώσσα καθιερώνεται διεθνώς
Του Γιάννη Χ. Παπατζανή 15/11/2003
"Hellenic Quest " λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ "Apple", της οποίας Πρόεδρος Τζον Σκάλι είπε σχετικώς: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει».
Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά «επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων».
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι «Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως».
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ «Ίβυκο» αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον «Ίβυκο» ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.
Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας».
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».
«Νοηματική γλώσσα» θεωρείται η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον» δηλαδή η λέξη και «το σημαινόμενο» δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει,(πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ «σημειολογική» είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α? «πράγμα» (σημαινόμενο) εννοείται με το α? (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν «πρωτογένεια», ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. Π.χ στην Ελληνική, η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).(Σχόλιο του Λόχα: η επικρατέστερη ετυμολογική ανάλυση της λέξης άνθρωπος είναι ανδρ-ωπος που σημαίνει αυτός που έχει την όψη άνδρα)
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα «Ίβυκος», «Γνώσεις» και «Νεύτων» αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα τηλέ-, -λάνδη, μίκρο -, μέγα-, σκοπό, -ισμός, συν- κ.λ.π.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα. Ας το προωθήσουν και οι Έλληνες πολιτικοί.
Thursday, May 24, 2007
Αυτοματισμοί στην Αρχαιότητα!!
Ωρε μήπως οι αρχαίοι δεν ήταν τόσο πρωτόγονοι τελικά;;Για να δούμε μερικά τεχνολογικά επιτεύγματα τους, άλλα τεκμηριωμένα και άλλα όχι(ακόμη;)..
Εφευρέσεις και σχέδια του Ήρωνα του Αλεξανδρινού:
- Η γνωστή σε όλους αιολόσφαιρα, που περιστρεφόταν με τη βοήθεια πεπιεσμένου ατμού
- Ύδραυλις: Η ύδραυλις ήταν ένα μουσικό όργανο που λειτουργούσε με πίεση που του παρείχαν αντλία αέρα και υδραυλικός μηχανισμός και οδηγούσε κατ' επιλογή των πλήκτρων ισάριθμους μεταλλικούς αυλούς. Ένας έξυπνα σχεδιασμένος και κατασκευασμένος μηχανισμός επέτρεπε σε μία αεραντλία να αποθηκεύει τον συμπιεσμένο αέρα σε μια δεξαμενή και με την βοήθεια υδραυλικού συστήματος να τον στέλνει με διαρκώς σταθερή πίεση για την λειτουργία του οργάνου. Έτσι κάθε πλήκτρο μπορούσε πάντα να στέλνει σε κάθε αυλό σταθερή πίεση αέρα. Ήταν ένα πληκτροφόρο μουσικό όργανο που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πρόδρομος του σημερινού αρμόνιου. Αν και κατασκευαστής της θεωρείται ο Κτησίβιος, άλλοι αποδίδουν την εφεύρεσή της στον Ήρωνα και την εξέλιξή της στον Κτησίβιο.
4. μηχανικός κερματοδέκτης!!: Ήταν μια "συσκευή" στην οποία έβαζαν το προκαθορισμένο αντίτιμο και αυτή έβγαζε συγκεκριμένη ποσότητα νερού (υποθέτω είχαν κάποιο ποτήρι οι ενδιαφερόμενοι). Ουσιαστικά είναι σαν τα μηχανήματα που βάζουμε κάποια κέρματα και βγάζουν ένα κουτάκι αναψυκτικού.
Ο Ήρων είχε κατασκευάσει πολλές αυτόματες "μηχανές" όπως η αυτόματη πόρτα η οποία χρησιμοποιόταν στους ναούς και λειτουργούσε με την τεχνική της αιολόσφαιρας
Αρχύτας ο Ταραντίνος
Ο Αρχύτας (440-360 π.Χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα(Ελληνική πόλη της νότιας Ιταλίας) μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε μεταξύ πολλών άλλων και με πτήσεις! Γύρω στο 420 π.Χ. κατασκεύασε μία απ' τις πρώτες αυτοπροωθούμενες ιπτάμενες μηχανές. Ήταν ένα τεχνητό περιστέρι! Με κάποιο μηχανισμό κι ένα βάρος που κρεμόταν από τροχαλία το ομοίωμα περιστεριού κουνούσε τα φτερά του. Όταν πια βρισκόταν στον αέρα για την προώθησή του χρησιμοποιούσε ένα μπαλόνι που ξεφούσκωνε αργά αλλά με δύναμη από μία μικρή τρύπα. Πού βρήκε μπαλόνι εκείνη την εποχή; Μα χρησιμοποίησε την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού! (Η κύστη του γουρουνιού χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από κάποιους λαούς φουσκωμένη σαν μπαλόνι σαν παιδικό παιχνίδι ή για πανάλαφρο αλλά ανθεκτικό δοχείο υγρών). Έτσι το πανάλαφρο ομοίωμα περιστεριού που είχε κατασκευάσει μπορούσε να πετάει σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να ξεφουσκώσει εντελώς το μπαλόνι!
Κάποιο παράξενο κείμενο που λέγεται ότι είναι γραμμένο απ' τον Αρχύτα περιγράφει ένα ταξίδι γύρω από την γη μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σφαίρα! Τι είδους ιπτάμενη σφαίρα που ταξίδευε γύρω απ' την γη ήταν αυτή, και γιατί άραγε αεροστεγώς κλειστή; Τι ήξερε ο Αρχύτας που δεν έφτασε σε μας; Κείμενα του Αρχύτα λέγεται ότι μελετούσε (αρκετά αργότερα βέβαια) και ο Γαλιλαίος.
πτήσεις στην Αρχαία Αίγυπτο;
Ένα μικρό ξύλινο αντικείμενο που βρέθηκε στις ανασκαφές της πυραμίδας της Saqqara το 1898 εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα απεικόνιση πουλιού, όμως ο αρχαιολόγος, Φυσικός και αερομοντελιστής Dr.Khalil Messiha που το επανανακάλυψε παρατημένο σε μουσείο το 1969 έχει άλλη άποψη. Το βρίσκει ύποπτα διαφορετικό από τα υπόλοιπα μοντέλα πουλιών καθώς δεν έχει πόδια και η ουρά του είναι κάθετη - δεν υπάρχουν στην Αίγυπτο πουλιά με κάθετη ουρά, λέει. Χιλιάδες αγάλματα πουλιών στην Αίγυπτο έχουν πόδια εκτός από αυτό. Μέρος της ουράς είναι σπασμένο και ο Dr. Khalil πιστεύει ότι εκεί βρισκόταν μηχανισμός σταθεροποίησης.
Ο Dr. Khalil έφτιαξε ένα πειραματικό μοντέλο από ξύλο αντιγράφοντας το αρχικό, και ανακατασκευάζοντας τον σταθεροποιητή στο πίσω μέρος της ουράς, και φυσικά το μοντέλο πέταξε όπως αναμενόταν. Οι Αιγύπτιοι, θεωρεί, ότι πάντα φτιάχνανε μοντέλα πραγμάτων που επρόκειτο να κατασκευάσουν σε μεγάλη κλίμακα.
Πηγές:
el.wikipedia.org
www.ancient-technology.com(http://67.18.47.148/com/index/at/
site/default.asp)
Friday, April 27, 2007
ΩΔΗ ΣΤΗ ΒΑΡΕΜΑΡΑ..
Thursday, April 19, 2007
Ελληνικές πόλεις για τις οποίες δεν έχουμε χαμπάρι..
Ιταλία: Κρότων,Κύμη(θεωρείται η αρχαιότερη),Νάπολη(Νέα Πόλη)
Σικελία: Συρακούσες(Κορινθιακή αποικία),Γέλα,Ακράγας,Σελινούντας,Ρήγιο(σημερινό Ρέτζιο Καλάμπρια),Ζάγκλη(Αργότερα μετονομάστηκε σε Μεσσήνη),Ιμέρα
Βρήκα και γαμώ τη σελίδα:(Βέβαια δεν μπορώ να εγγυηθώ για την αξιοπιστία των πηγών..)
Χάρτης Μεσογείου
Σαρδηνία
Ολβία
Αποικία των Φωκαέων στη βορειοανατολική Σαρδηνία (6ος αιών). Η πόλη, όπως και το νησί, εγκατελείφθησαν το έτος 540 μετά από επιδρομές των Καρχηδονίων.
Ογρύλη
Μικρή αθηναϊκή αποικία στη νοτιοανατολική Σαρδηνία. Οικιστής της μυθολογείται ο Ογρύλος.
Κορσική
Αλαλία
Αποικία των Φωκαέων στην ανατολική Κορσική μετά από χρησμό των Δελφών. Ιδρύθηκε το έτος 566 (οικιστής ο Αργανθώνιος) και πυκνοκατοικήθηκε 20 χρόνια αργότερα μετά την υποδούλωση της Ιωνίας από τους Πέρσες, δέχθηκε όμως την επίθεση των Καρχηδονίων και Ετρούσκων, τους οποίους ο στόλος της Φωκαίας ενίκησε στη Ναυμαχία της Αλαλίας το έτος 540 αλλά με απώλεια των δύο τρίτων της δύναμής του.
Μετά από αυτό η Φωκαείς εγκατέλειψαν την Αλαλία και βρήκαν καταφύγιο στο Ρήγιο, το οποίο χρησιμοποιήσαντες ως ορμητήριο κατέλαβαν τη νοτιοϊταλική πόλη Υέλην που μετωνόμασαν σε Ελέα. Γαλλικές ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αλαλίας έφεραν στο φώς πολλά αρχαϊκά αγγεία και άλλα αντικείμενα της εποχής της Φωκαιακής παρουσίας. Κατά τη σύντομη αυτή Ελληνική παρουσία στην Κορσική, καλλιεργήθηκαν ωστόσο σε εξαιρετικό βαθμό η πολιτική (με δημοκρατική αυτοθέσμιση), οι τέχνες, η μεταλλευτική, η αμπελουργία και ελαιουργία. Μία μετέπειτα απόπειρα επιστροφής του Ελληνικού στοιχείου στο νησί, από Συρακόσιους αυτή τη φορά, απέτυχε, καθώς και αυτοί εξεδιώχθησαν από τους Καρχηδονίους (280).
Γαλλία
Στη Νότιο Γαλλία, οι Έλληνες επιχείρησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις τους κατά τους τελευταίους Μυκηναϊκούς αιώνες και αργότερα προχώρησαν σε συστηματικό αποικισμό οι Κυμαίοι Ευβοείς, οι Ρόδιοι, αλλά κυρίως οι Φωκαείς με τις δυνατές πεντηκοντόρους τους. Οι Ρόδιοι ίδρυσαν τον 7ο αιώνα την πόλη Ρόδο στις εκβολές του ποταμού Ροδανού (σημερινό Σαιν Μπλαιζ) και οι Φωκαείς τη Μασσαλία (δυτικά του σημερινού Σαιν Μπλαιζ), περί το έτος 600.
Μασσαλία
Ιδρύθηκε γύρω στο έτος 600 από Φωκαείς και συνετέλεσε στον εκπολιτισμό των Γαλατών οι οποίοι διδάχθηκαν την αστική ζωή, τη νομοθεσία και την ελαιουργία και αμπελοκομία. Οικιστής ήταν ο Πρώτης, μετά από συμβουλή της Θεάς Αρτέμιδος Εφεσίας, η οποία γι' αυτό τιμήθηκε ως πολιούχος Θεά της νέας πολεως (άλλες μεγάλες λατρείες μαρτυρούνται εκείνες του Θεού Απολλωνος Δελφίνου και της Θεάς Μασσαλίας, δηλαδή της προσωποποιηθείσας ιδέας της πόλεως.
Η επαφή των Ελλήνων με τους αυτόχθονες (Γαλάτες Λύγουρες) υπήρξε άριστη από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς ο Πρώτης νυμφεύθηκε την θυγατέρα του βασιλέως Νάαν.
Με αφετηρία την «ελαιόφυτο και κατάμπελο» (Στράβων Δ179) Μασσαλία, οργανώθηκε τις επόμενες δεκαετίες εκτεταμμένη εποίκιση της Γαλατίας και της Ισπανίας.
Η πόλη απέκτησε μεγάλη δύναμη και πλούτο, ίδρυσε μάλιστα και δικό της Θησαυρό στους Δελφούς, και έγινε κέντρο πολλών εξερευνητικών ταξιδιών προς τη Βόρειο Ευρώπη. Ο Ευθυμένης, βγήκε με το πλοίο του εκτός των Ηρακλείων Στηλών και εξερεύνησε τη Βόρειο Θάλασσα και τις «εξωτερικές» ακτές της Αφρικής, συνέγραψε δε το βιβλίο «Περίπλους της Έξω Θαλάσσης».
Το πολίτευμα της πόλεως ήταν Τιμοκρατικό και κατά τον 3ο αιώνα μαρτυρείται η βουληφορία μέσω μίας «Συνελεύσεως των Εξακοσίων». Η Μασσαλία ίδρυσε μεταξύ 480 και 350 πλήθος μικρότερων αποικιών (Νίκαια, Αντίπολις, Στοιχάδες, Ταυρόεις, Ολβία, Κιθαρίστα, Αθηνόπολις, Ροδανουσία, Θηλίνη, Αγαθή, Ρόδα, Αλωναί, Λευκάτας, Ηράκλεια κ.ά.), αποκόπηκε όμως εμπορικώς μετά τη Ναυμαχία της Αλαλίας (540) εξαιτίας της πλήρους κυριαρχίας των Καρχηδονιακών πλοίων στη Δυτική Μεσόγειο. Νέα άνθιση γνώρισε η Μασσαλία μετά την καταστροφή των Καρχηδονίων στη Σικελία το έτος 480 που εξουδετέρωσε την παρουσία τους στη Γαλατία και Ισπανία και έδωσε την ευκαιρία τους Έλληνες να κυριαρχήσουν πλήρως έως το έτος 350. Αργότερα οι Μασσαλιώτες συνήψαν συμμαχία με τους Καρχηδόνιους και επιπροσθέτως το χερσαίο εμπόριό τους έφθασε έως τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία. Τον 4ο αιώνα (περ. 326 � 321), ο Μασσαλιώτης Πυθεύς, απόγονος του Ευθυμένους, επέρασε τις Ηράκλειες Στήλες και έφθασε στην «Έσχατη Θούλη» (τη σημερινή Ισλανδία).
Μεγάλη ακμή γνώρισε η Μασσαλία επί Ρωμαιοκρατίας, αφού διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τη Ρώμη από τον 4ο κιόλας αιώνα, οι δε Ρωμαίοι αφιέρωσαν χρυσό αγγείο στο Θησαυρό των Μασσαλιωτών στους Δελφούς μετά τη νίκη τους επί των Βήϊων ( 396 ). Στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας η Μασσαλία ήταν η τρίτη σε ακμή πόλη μετά τη Ρώμη και τις Συρακούσες. Στο Β Καρχηδονιακό Πόλεμο ήταν σύμμαχος της Ρώμης, ο δε Αννίβας, διερχόμενος από την περιοχή δεν τόλμησε καν να πλησιάσει την πόλη, φοβούμενος την ισχυρή της άμυνα. Η Μασσαλία γνώρισε την παρακμή μετά την πτώση του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους και την αρχή του Μεσαίωνα.
Μόνοικος
Αποικία των Φωκαέων, όπου σήμερα το Πριγκηπάτο του Μονακό. Ιδρύθηκε το έτος 600 και είχε Ιερό του Ηρακλέους Μονοίκου, λατρεία με στοιχεία από την παράδοση των αυτοχθόνων Γαλατών που αφηγείτο ένα πανάρχαιο πέρασμα του Έλληνος ημιθέου από εκείνη την περιοχή.
Νίκαια
Αποικία των Μασσαλιωτών, ιδρυθείσα τον 5ο αιώνα (σημερινή Nice). Η Νίκαια λαμπρύνθηκε ιδιαίτερα από τους Ρωμαίους της εποχής του Αυγούστου.
Αντίπολις
Αποικία των Μασσαλιωτών, ιδρυθείσα τον 5ο αιώνα (σημερινή Αντίμπ, ανατολικά των Καννών), σε εξαιρετική θέση με φυσικό λιμένα. Υπήρξε η πρώτη Ελληνική πόλη της Γαλατίας στην οποία οι Ρωμαίοι απένειμαν το Jus Italicum και τον τίτλο της αυτόνομης πολιτείας (Municipium).
Ολβία
Αποικία των Μασσαλιωτών, ιδρυθείσα τον 5ο αιώνα (σημερινό Σαιν Πιερ Ντ' Αλμανίρ), ομώνυμη της αποικίας των Φωκαέων στη Σαρδηνία. Έχουν βρεθεί ερείπια της πόλης και ένας πέτρινος τετράπλευρος περίβολος πλευράς μήκους 200 μ.
Ισπανία
Στην Ισπανία, οι Έλληνες επιχείρησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις τους κατά τους τελευταίους Μυκηναϊκούς αιώνες και αργότερα προχώρησαν σε συστηματικό αποικισμό οι Κυμαίοι Ευβοείς, οι Ρόδιοι, αλλά κυρίως οι Φωκαείς με τις δυνατές πεντηκοντόρους τους.
Οι Ρόδιοι ίδρυσαν τον 7ο αιώνα την πόλη Ρόδα στη Βόρειο Ισπανία, κάτω από τα Πυρηναία. Οι Έλληνες παρέμειναν στα παράλια μόνον της Ιβηρικής και δεν επεχείρησαν εισβολές στο εσωτερικό της χώρας. Τους ενδιέφερε άλλωστε το εμπόριο και όχι οι κατακτήσεις.
Παρ' όλα αυτά, οι αυτόχθονες πρόθυμα αναμείχθηκαν μαζί τους και δέχθηκαν τις Ελληνικές επιρροές.
Πυρηναία
Αποικία των Φωκαέων στους πρόποδες της ομώνυμης οροσειράς,
κοντά στη θάλασσα.
Ρόδα ή Ρόδη
Αποικία του 7ου αιώνος των Ροδίων στο σημείο της σημερινής πόλεως Rosas. Η πόλη λαμπρύνθηκε τον 5ο αιώνα, όταν πέρασε στον έλεγχο των Μασσαλιωτών.
Εμπόριον
Αποικία των Φωκαέων του έτους 600 περ. νοτίως της πόλεως Πυρηναία, στην οποία αναμείχθηκαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί (Ίβηρες) και οι Έλληνες. Απέκτησε μεγάλο πλούτο διαχειριζόμενη τα μεταλλεία του όρους των Πυρηναίων.
Καλλίπολις
Αποικία του 6ου αιώνος στις ακτές της Καταλωνίας, βορείως των εκβολών του ποταμού Λοβραγάτ. Οικιστές υπήρξαν Φωκαείς ναυτικοί. Κατά τον 5ο και 4ο αιώνα αναδείχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και σε λίγο έγινε στόχος των Καρχηδονίων, οι οποίοι την κατέλαβαν το έτος 236 και την μετωνόμασαν σε Βάρκινο (σημερινή Βαρκελώνη). Η Καλλίπολις απελευθερώθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους και γνώρισε νέα μεγάλη ακμή και ευημερία υπό το όνομα Julia Augusta Favencia Paterna Barcino. Κατά την Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως πρωτεύουσα των Βησιγότθων.
Ελίκη
Πόλη Ιβήρων και Ελλήνων (περ. 600) σε περιοχή που αποδεδειγμένα κατοικείτο από το 5.000, εκεί που σήμερα στέκει η πόλη Elche (20 χλμ. από το Αλικάντε = Άκρα Λευκή). Εκεί βρέθηκε το 1897 η περίφημη πέτρινη προτομή της «Ιέρειας του Έλτσε», απεικόνιση εντόπιας ιέρειας με την τελετουργική της στολή. Η Ελίκη κατεστράφη από τους Καρχηδονίους, αλλ' επανιδρύθηκε από τους Ρωμαίους ως Iulia Illice Augusta, και απήλαυσε επί 3 περίπου αιώνες μία ευδαίμονα και ειρηνική ζωή. Το 5ο αιώνα κατελήφθη από τους χριστιανούς Βησιγότθους που κατέστρεψαν όλα τα Εθνικά της μνημεία, αγάλματα και Ιερά και τη μετέτρεψαν σε έδρα Επισκόπου.
Ζάκανθα
Αποικία πιθανόν των Ζακυνθίων, στη θέση του σημερινού Σάγουντον.
Μαινάκη
Αποικία των Φωκαέων, ιδρυθείσα γύρω στο 600 στη θέση της σημερινής Velez-Mαlaga. Την κατέστρεψαν οι Καρχηδόνιοι το έτος 500.
Κάλπη
Η δυτικότερη επί ευρωπαϊκού εδάφους αποικία των Φωκαέων.
Ηράκλειες Στήλες
Η πρώτη ιστορικώς καταγεγραμμένη (Ηρόδοτος Δ 152) μαρτυρία πλεύσεως των Ελλήνων εκτός των Ηρακλείων Στηλών (νύν Στενών του Γιβραλτάρ) χρονολογείται τον 8ο με 7ο αιώνα (με κυβερνήτη του πλοίου τον Κωλαίο τον Σάμιο) και αργότερα (6ος αιών) επανέλαβε το τόλμημα ο Μασσαλιώτης Ευθυμένης που βγήκε με το πλοίο του εκτός των Ηρακλείων Στηλών και εξερεύνησε τη Βόρειο Θάλασσα και τις «εξωτερικές» ακτές της Αφρικής, συνέγραψε δε το βιβλίο «Περίπλους της Έξω Θαλάσσης»..
Βόρειος Αφρική
Τίγγις, Τιγγενίς
Αποικία των Φωκαέων, η δυτικότερη Ελληνική αποικία επί του βορειοαφρικανικού εδάφους, όπου η σημερινή Ταγγέρη. Για την εγκατάστασή τους οι άποικοι πρέπει να απώθησαν δια των όπλων προγενέστερους Φοίνικες αποίκους. Με την Τιγγενίδα, οι Φωκαείς κυριαρχούσαν πλήρως στη διάρκεια του 6ου αιώνος στα στενά των Ηρακλείων Στηλών (Γιβραλτάρ). Αργότερα, η Τιγγενίς κατελήφθη από τους Φοίνικες και έγινε εμπορικό κέντρο των Καρχηδονίων.
Χάρτης με ελληνικές πόλεις του Εύξεινου Πόντου:
Sunday, March 18, 2007
Μια μάλλον πιο ρεαλιστική άποψη της μάχης..
Πότε από το χρέος μη κινούντες, δίκαιοι κ' ίσοι,σ'ολες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ' ευσπλαχνία, γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι
κι όταν είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες,
όσο μπορούνε΄ πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδωμένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, και οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Έτος 480 πριν την απαρχή της χριστιανικής χρονολογήσεως. Οι στρατιές του Ξέρξη έχουν περάσει τη Μακεδονία και πορεύονται προς τη Νότιο Ελλάδα. Η πλειοψηφία των πόλεων της κυρίως Ελλάδος έχουν ήδη «μηδίσει», αν όχι συστρατευθεί κιόλας με τους εισβολείς.
Οι αρχικώς εχθροί των Περσών Θεσσαλοί, «μηδίζουν» και αυτοί αισθανθέντες εγκατάλειψη μετά από την αδυναμία των Νοτιοελλήνων να τους βοηθήσουν. Προηγουμένως είχαν στείλει κήρυκες στον Ισθμό, στους «προβούλους» των Πελοποννησίων, για οπλιτική βοήθεια προς το δυνατό θεσσαλικό ιππικό. Η απόβαση 10.000 οπλιτών στην Άλο του Παγασητικού υπό τον Λακεδαιμόνιο Ευαίνετο και τον Αθηναίο Θεμιστοκλή και η εν συνεχεία στρατοπέδευσή τους στα Τέμπη, λήγει αδόξως με εγκατάλειψη των στενών όταν ο σύμμαχος των Περσών Αλέξανδρος ο Μακεδών στέλνεται από τον Ξέρξη και επιτυγχάνει να τους τρομάξει περιγράφοντάς τους απλώς τον όγκο του στρατού των Περσών.
Στη Βοιωτία, μόνον οι Πλαταιείς και οι Θεσπιείς δεν έχουν δώσει «γη και ύδωρ», στη δε Στερεά μόνον οι Αθηναίοι, ενώ στην Πελοπόννησο, οι Αργείοι δηλώνουν «ουδέτεροι» από μίσος κατά των Σπαρτιατών, εξαιτίας προσφάτου απωλείας 6.000 ανδρών τους σε μία νίκη του αδελφού του βασιλέως Λεωνίδου Κλεομένους του Αναξανδρίδου.
Οι Κερκυραίοι στέλλουν 60 τριήρεις, οι οποίες όμως σταματούν στο ακρωτήριο Ταίναρο με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να περιπλεύσουν τον Μαλέα, ενώ, κατά τον Ηρόδοτο, ανέμεναν να προσχωρήσουν στον Ξέρξη σε περίπτωση νίκης του. Οι Κρήτες πάλι, αρνούνται την όποια συμμετοχή στην αντίσταση κατά των Περσών, με διάφορες προφάσεις.
Οι μη «μηδίσαντες» Έλληνες, μετά από πολλές συνεδριάσεις και αλλαγές σχεδίων, εγκρίνουν ένα πολεμικό σχέδιο για ταυτόχρονη αντίσταση στις Θερμοπύλες (από ξηράς) και στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο. Ο βασιλεύς της Σπάρτης Λεωνίδας, πιστός σε προσωπική υπόσχεση που είχε δώσει προς τους συμμάχους, επικεφαλής της προσωπικής του φρουράς την οποία είχε δικαίωμα να μετακινεί ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερουσίας και των Εφόρων, αρχίζει μία πορεία «ευψυχίας» προς τις Θερμοπύλες, συσπειρώνοντας γύρω του 4.000 Πελοποννησίους («..εκ Πελοποννήσου χιλιάδες τέταρες», Ηρόδοτος, Ζ 227) 500 Τεγεάτες, 500 Μαντινείς, 120 Ορχομενίους, 1000 Αρκάδες, 400 Κορινθίους, 200 Φλειασίους, 80 Μυκηναίους, μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες του και 900 περιοίκους Λακεδαιμόνιους με 1000 βοηθητικούς είλωτες.
Στη φιλοπερσική Θήβα, ο Λεωνίδας πιέζει για συμμετοχή των οπλιτών της και οι δημοκρατικοί της πόλεως (όπως δηλώνει ο Διόδωρος, ΙΑ 4, 7) του δίδουν 400 άνδρες, με επικεφαλής τον Λεοντιάδη (κατά τον Ηρόδοτο πάντως, ο Λεωνίδας τους πήρε μαζί του περισσότερο ως ομήρους). Οι Πλαταιείς, αν και ελάχιστα γνωρίζοντες τα ναυτικά πράγματα, προσφέρονται να επανδρώσουν τις αθηναϊκές τριήρεις, ενώ οι Θεσπιείς στέλλουν στον Λεωνίδα 700 οπλίτες (το στρατιωτικό άπαν της πόλεως) υπό τον Δημόφιλο του Διαδρόμου, και στο στρατό του προστίθενται τέλος 1000 ακόμη Οπούντιοι Λοκροί, παρά το ότι είχαν δηλώσει υποταγή στον Ξέρξη.
Απέναντι στους έτοιμους να μηδίσουν Φωκείς, ο Λεωνίδας χρησιμοποιεί το κατά συνθήκην ψεύδος, δηλώνοντάς τους ότι τάχα είναι απλώς οι «πρόδρομοι» των Πελοποννησίων. Οι Φωκείς στέλλουν 1000 οπλίτες, αλλά προφασίζονται ότι θα αναλάβουν (παρά τον υπερβολικό αριθμό τους) τον υποτίθεται σοβαρό ρόλο της φυλάξεως μίας ατραπού που εγνώριζαν από την προ ολίγων ετών εισβολή στη χώρα τους των Θεσσαλών.
Στις 28 Ιουλίου, ο Ελληνικός στόλος φθάνει και αγκυροβολεί στο Αρτεμίσιο ακρωτήριο.
Στις 2 Αυγούστου, ο στρατός του Λεωνίδου φθάνει και στρατοπεδεύει στις Θερμοπύλες.
Στις 12 Αυγούστου, φθάνει μπροστά στις Θερμοπύλες η πρωτοπορία των Περσών.
Στις 14 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η άφιξη του Περσικού στρατού.
Η μάχη των Θερμοπυλών έγινε στις 17, 18 και 19 Αυγούστου, σε τρείς φάσεις, παράλληλες με ισόποσες φάσεις της ναυμαχίας του Αρτεμισίου. Οι Πέρσες καθηλώνονται στις Θερμοπύλες και έχουν άπειρες απώλειες, ενώ στο Αρτεμίσιο οι συγκρούσεις δεν έχουν νικητή.
Την 18η Αυγούστου, ο προδότης Εφιάλτης παρουσιάζεται στον Ξέρξη και έναντι αμοιβής προσφέρεται να οδηγήσει τον Περσικό στρατό στα νώτα των Ελλήνων, μέσω της ατραπού που υποτίθεται ότι εφύλασσαν οι Φωκείς. 10.000 «Αθάνατοι» (επίλεκτοι Πέρσες στρατιώτες) υπό τον στρατηγό Υδάρνη, αρχίζουν να ανεβαίνουν την ατραπό αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.
Αντί να φυλάξουν την προ της Αγορασίας ατραπό, οι Φωκείς έχουν στρατοπεδεύσει στο ανατολικό άκρο του οροπεδίου της Νεβροπόλεως, προφανώς για εύκολη και ακαταδίωκτη φυγή προς την χώρα τους (τον επόμενο χρόνο προσήλθαν οικειοθελώς ως σύμμαχοι του Μαρδονίου στη μάχη των Πλαταιών). Μέσα στη νύκτα, οι Πέρσες προσπερνούν δίχως την ελάχιστη έστω αψιμαχία τους Φωκείς, οι οποίοι έχουν σκαρφαλώσει στο ύψωμα Μουρούζου και αρχίζουν την κατάβαση προς την νότιο πλευρά των στενών των Θερμοπυλών στην οποία θα έφθαναν στις 8 το πρωϊ της 19ης Αυγούστου («ώρην πληθώρης της Αγοράς») μετά από περίπου 12 ώρες πορεία.
Ο Λεωνίδας μαθαίνει για την προδοσία από τους ανιχνευτές του και πιστός στο καθήκον να κρατήσει τα στενά όσο διαρκούσε η ναυμαχία του Αρτεμισίου για να μην αποκλεισθεί ο στόλος στο Μαλιακό Κόλπο (και όχι τάχα εξ υποχρεώσεως στον «δεσπότη νόμο» (*), αφού μπορούσε δίχως πρόβλημα να κάνει στρατηγική υποχώρηση για φύλαξη του Ισθμού σύμφωνα με την επίσημη απόφαση της πατρίδος του), καταστρώνει σχέδιο για διμέτωπο αγώνα (όπως πολύ ορθώς ανέλυσαν οι J. Bury το 1898 και ο Ευάγγελος Ζαμάνος) στέλλοντας τους 4000 Λοκρούς και Πελοποννησίους να αναχαιτίσουν τους κατάκοπους και ελαφρά οπλισμένους «Αθανάτους». Ο ίδιος με τους Λακεδαιμονίους του, τους Θηβαίους και τους 700 Θεσπιείς, μένει να κρατήσει τα στενά έως να επιστρέψουν οι αναχαιτιστές. Οι τελευταίοι ωστόσο, αντί να κάνουν το καθήκον τους, φοβηθέντες μην περικυκλωθούν εγκαταλείπουν την περιοχή και επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες του (παρά το ότι η εθνική μας προπαγάνδα, για την ανάγκη του να υπάρξει εν συνεχεία η Σαλαμίς και οι Πλαταιές, έπλεξε τον μύθο ότι τάχα τους απέπεμψε ο ίδιος ο Λεωνίδας)
(*) Ο «δεσπότης νόμος» κατά των «τρεσσάντων» δεν αφορούσε στρατηγικές αλλά άτακτες υποχωρήσεις (έχουμε δύο υποχωρήσεις του ναυάρχου Ευρυβιάδου στο Αρτεμίσιο, και βλέπουμε επίσης στις Πλαταιές τον Παυσανία να αλλάζει δύο φορές θέση μέσα στη νύκτα, υποχωρώντας μάλιστα στους πρόποδες του Κιθαιρώνος).
Στην άλλη πλευρά των Στενών, οι Λακεδαιμόνιοι και Θεσπιείς πολεμούν γενναιότατα και μάλιστα αποτολμούν και έξοδο από το κυρίως στενό «εις το ευρύτερον του αυχένος», παραταχθένες σε όλο το πλάτος, έως της αποτόμου ακτής της θαλάσσης. Ακολουθεί σφοδρή σύγκρουση και κατασφαγή των Περσών που μπουλουκηδόν πέφτουν επάνω στην Ελληνική φάλαγγα, μαστιγούμενοι από τους αξιωματικούς τους. Πάμπολλοι εκ των εισβολέων καταπατούνται υπό των επερχομένων συμπολεμιστών τους.
Οι Έλληνες επιχειρούν 4 αντεπιθέσεις, κατά τις οποίες τρέπουν τους εισβολείς σε φυγή. Σε μία από τις συγκρούσεις σκοτώνεται ο Λεωνίδας, το δε σώμα του ανασύρεται κάτω από σωρούς νεκρών εχθρών. Τότε είναι που οι μαχόμενοι βλέπουν στα νώτα τους τον Υδάρνη με τους «Αθανάτους» του. Καταλαβαίνοντας τι έχει συμβεί, συμπτύσσονται και επιστρέφουν στα στενά. Ενώ παραδίδονται στους Πέρσες με τα χέρια ψηλά οι Θηβαίοι, οι αποδεκατισθέντες Λακεδαιμόνιοι και Θεσπιείς καταφεύγουν στον λοφίσκο Κολωνό, όπου εξοντώνονται μέχρι ενός, τοξευθέντες με δεκάδες χιλιάδες περσικά βέλη. Οργισμένος ο Ξέρξης, σταυρώνει το κορμί του νεκρού Λεωνίδα, ενώ, στο άκουσμα της σφαγής των Σπαρτιατών και Θεσπιέων, ο Ελληνικός στόλος υποχωρεί προς νότον για να μη παγιδευθεί.
(Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο του Βλάση Γ. Ρασσιά "ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ" με τη συγκατάθεση του ιστορικού, τον οποίο και το ΥΣΕΕ ευχαριστεί)
Έλληνα ! Αντίθετα από όσα υποστηρίζει η προπαγάνδα εκείνων που σε θέλουν αιωνίως υπόδουλο και εν υπνώσει, οι Λακεδαιμόνιοι και Θεσπιείς που εφονεύθησαν στις Θερμοπύλες, δεν έχυσαν το αίμα τους γιατί τάχα ήσαν… ερωτευμένοι με τον θάνατο ή γιατί έπασχαν από… μαρτυρική διάθεση. Έμειναν εκεί και επολέμησαν έως θανάτου σε λογικό και στρατηγικό αγώνα, πιστοί στο καθήκον και στην υπόσχεση πολεμιστού προς πολεμιστή, καλύψαντες τους συμμαχητές τους που μάχονταν στο Αρτεμίσιο, πιστοί στις αξίες που τους είχε διδάξει η πατρώα Παιδεία, ελευθεροπρεπείς και υπέροχοι ως πρέπει στους πραγματικούς Έλληνες.
Οι Θερμοπυλομάχοι δεν είναι άπιαστοι ήρωες ή μακρινές ιστορικές φιγούρες για να τους εκμεταλλεύονται οι πατριδοκάπηλοι και οι πλείστοι όσοι απατεώνες που καταδυναστεύουν πνευματικώς τον τόπο μας. Οι Θερμοπυλομάχοι είναι αιώνια παραδείγματα προς μίμησιν, μας καλούν σε καθημερινή μάχη και εμμονή στις αξίες και τα ιδανικά μας, στον καθημερινό πόλεμο, τον αόρατο πόλεμο που μαίνεται τριγύρω μας και όσο λιγώτερο τον συνειδητοποιούμε εμείς τόσο χειρότερα για εμάς τους ιδίους, για την πατρογονική μας κληρονομιά, για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας.
Friday, March 16, 2007
300! Η Αλήθεια..
Στα Στενά οι σύμμαχοι αναστήλωσαν ένα παλιό τείχος που είχε κτιστεί παλιά για την προστασία του νότου.
Οι Σπαρτιάτες ήταν οι καλύτεροι μαχητές του αρχαίου κόσμου, και αυτό πήγαζε απο το γεγονός οτι απο μικρά παιδιά είχαν εκπαιδευτεί στην τέχνη του πολέμου και φυσικά είχαν λάβει μέρος και σε πάρα πολλές μαχες την περίοδο εκείνη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια τέλεια συνεργασία μεταξύ των στίχων της φάλαγγας. Η ανδρεία τους ήταν τέτοια που όταν κάποιος είπε πως είχε δεί τον περσικό στρατό και ότι οι τοξότες του έριχναν βέλη που έκρυβαν τον ήλιο, ένας γνωστός Σπαρτιάτης ονόματι Διηνέκης είπε λακωνικά: «Ωραία, τότε θα πολεμήσουμε υπο σκιά».
Ο βασιλιάς Ξέρξης ο οποίος είχε στήσει τον θρόνο του σε ένα ύψωμα, είχε στείλει έναν αντιπρόσωπο στον βασιλιά Λεωνίδα για να τους πει να παραδώσουν τα όπλα τους και να συνθηκολογήσει με την προσφορά πως, λόγω της εκτίμησης που είχε ο Ξέρξης στους Σπαρτιάτες, θα τους έκανε κυρίαρχους στην Ελλάδα ύστερα από την νίκη της Περσίας. Ο Λεωνίδας απάντησε με το γνωστό «μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις).
Λόγω της στενότητας του περάσματος, ο Ξέρξης δεν μπορούσε να στείλει όλο τον στρατό για να καταστρέψει τους Έλληνες αλλά μόνο 1000 κάθε φορά. Η μάχη ήταν σφοδρότατη με πάρα πολλά θύματα από την μεριά των Περσών. Οι Πέρσες είχαν πάρα πολύ ελαφρύ οπλισμό, σχεδόν ανύπαρκτη πανοπλία και η ασπίδα τους ήταν σχεδόν ολόκληρη ψάθινη. Έτσι οι Έλληνες οι οποίοι είχαν πολύ βαρύ οπλισμό (μόνο τα μάτια τους φαινόντουσαν κάτω από τις σχισμές της περικεφαλαίας και το υπόλοιπο σώμα καλυπτόταν από θώρακα, κνημίδες, περιβραχιόνια και μια τεράστια ορειχάλκινη ασπίδα) ήταν συγκριτικά ανώτεροι απο τους αντιπάλους τους, αφού ακόμα κι αν το δόρυ τους έπεφτε πάνω σε περσική ασπίδα, την διαπερνούσε και χτύπαγε τον άνθρωπο που βρισκόταν από πίσω. Έτσι στο τέλος της πρώτης ημέρας οι Πέρσες είχαν χάσει 2000 άντρες ενώ οι σύμμαχοι γύρω στους 100.
Βλέποντας αυτά ο Ξέρξης στην τελευταία μάχη της πρώτης ημέρας αποφάσισε να στείλει στην μάχη την προσωπική του φρουρά, τους "Αθάνατους", οι οποίοι ήταν 10.000. Σαν τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, οι Έλληνες επιτέθηκαν στην βασιλική φρουρά την οποία οδηγούσε ο Μαρδόνιος, και τους έτρεψαν σε άτακτη φυγή. Πολλοί από αυτούς έπεφταν από τον γκρεμό στη θάλασσα.
Η μάχη των Θερμοπυλών ενώ έπρεπε λογικά να κρατήσει μερικές ώρες, κράτησε 3 ολόκληρες ημέρες με τρομερές απώλειες των Περσών. Τελικά ένας προδότης ονόματι Εφιάλτης έδειξε στον Ξέρξη ένα μυστικό και πολύ στενό πέρασμα από το οποίο θα μπορούσε να υπερφαλαγγίσει τους Έλληνες. Την ίδια νύχτα ο Ξέρξης έστειλε πάλι την βασιλική φρουρά, τους 10.000 "Αθανάτους" (οι απώλειες είχαν αντικατασταθεί με νέους πολεμιστές, έτσι ο αριθμός παρέμενε πάντα ο ίδιος) οι οποίοι έφτασαν στα μετόπισθεν των Ελλήνων το πρωί. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας κατάσκοποι του Λεωνίδα τον είχαν προειδοποιήσει για την κίνηση του Ξέρξη.
Ο Λεωνίδας αποφάσισε να διώξει όλους τους συμμάχους για να μείνουν μόνο οι Λακεδαιμόνιοι και να πεθάνουν στο πεδίο της μάχης τιμημένα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (Ζ',220) η απόφαση αυτή επιβεβαίωσε τον χρησμό της Πυθίας που προφήτευε ότι η Σπάρτη ή θα καταστρεφόταν ή θα έχανε τον βασιλιά της. Από τους συμμάχους έμειναν και 700 Θεσπιείς οπλίτες υπό την ηγεσία του Δημοφίλου του Διαδρόμου για να στηρίξουν τους Σπαρτιάτες, παρά τις αντιρρήσεις του Σπαρτιάτη βασιλιά. Οι σύμμαχοι πήγαν να ειδοποιήσουν τους Αθηναίους για την έκβαση της μάχης ώστε να προετοιμαστούν. Το τελευταίο πρωινό ο Ξέρξης δεν ανέβηκε στον θρόνο του αλλά αποφάσισε να ηγηθεί ο ίδιος της μάχης. Οι Έλληνες λέγεται πως αφού όλα τα όπλα τους είχαν σπάσει πολεμούσαν με νύχια και με δόντια. Ο βασιλιάς Λεωνίδας σκοτώθηκε πάνω στη μάχη και την ώρα που οι Πέρσες προσπαθούσαν να κλέψουν το πτώμα του, μια μικρή ομάδα Σπαρτιατών όρμησε και το πήρε πίσω. Ο Ξέρξης φοβούμενος κι άλλες απώλειες διέταξε τους τοξότες του να σκοτώσουν τους Έλληνες μέχρις ενός.
Συνέχεια
Ύστερα από αυτή την νίκη του Περσικού στρατού ο Ξέρξης κατηφόρισε προς Αθήνα την οποία και κατέστρεψε ολοσχερώς και έκαψε. Οι Αθηναίοι είχαν καταφύγει στην Σαλαμίνα απ' όπου και έβλεπαν την πόλη τους να καίγεται, ενώ με αρχηγό τον Θεμιστοκλή προετοιμαζόντουσαν για ναυμαχία. Στην επακόλουθη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 90% του στόλου των Περσών καταστράφηκε ενώ ο συμμαχικός στόλος είχε πολύ μικρές απώλειες. Ο Ξέρξης έφυγε για την χώρα του με πλοίο για να βγάλει τον χειμώνα αφήνοντας πίσω του τον Μαρδόνιο με τον υπόλοιπο στρατό για να ξαναντιμετωπίσει τους Έλληνες την άνοιξη του 479 π.Χ. στη μάχη των Πλαταιών που ήταν και η τελευταία των Περσικών πολέμων.
Sunday, February 25, 2007
Αρχαία όπλα(τι άλλο θα έβαζα ο ανώμαλος..)
Το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη
Υγρό πυρ:Απεικόνιση χρήσης του υγρού πυρός, στο χειρόγραφο Σκυλίτζη.
Πήραν τα μυαλά του αέρα λέμε στις μέρες μας. Εκείνη την εποχή αυτό σήμαινε κάτι άλλο. Το υγρό πυρ εξαπολυόταν με διαφόρους μηχανισμούς. Στην πλώρη των πλοίων των βυζαντινών υπήρχε ένα μπρούτζινο λιοντάρι μέσα από το ανοιχτό στόμα του οποίου πεταγόταν μακριά το φονικό υγρό. Για να γίνει αυτό δυνατό στο κεφάλι του λιονταριού κατέληγαν δύο σωλήνες, ο ένας με το υγρό και ο άλλος με αέρα. Για να πετάγεται λοιπόν μακριά το υγρό έπαιρναν τα μυαλά του λιονταριού αέρα.
Χειροσίφων(Στην ουσία ένα πρώιμο φλογοβόλο)οι εικόνες και οι πληροφορίες προέρχονται από τη σελίδα: http://www.twcenter.net/forums/archive/index.php/t-49633.html
Αυτός είναι ένας χειροσίφωνας του 16ου αιώνα που βρέθηκε στη Μέση Ανατολή.Οι Άραβες ήταν αυτοί που στην ουσία έσωσαν πολλές πληροφορίες για το Βυζάντιο και υιοθέτησαν αρκετή από τη Βυζαντινή τεχνολογία
Αυτή είναι μια σύγχρονη ανακατασκευή του όπλου από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημονικής Έρευνας. Μπορείτε να δείτε πως η χρήση του είναι απλή:μια βασική αντλία στο πάνω μέρος βοηθά στην άντληση του εύφλεκτου υλικού από τη δεξαμενή στο κάτω μέρος.Η δεξαμενή αυτή, χωρητικότητας 3lt περιείχε μάλλον νάφθα και το όπλο είχε βεληνεκές 8-12 μέτρα.Η χρήση του είναι εύκολη, γρήγορη, βραχύβια(Τα πυρομαχικά ήταν περιορισμένα και η επαναγέμιση μπορούσε να γίνει μόνο πίσω από τις γραμμές και έπαιρνε αρκετό χρόνο) και απολύτως καταστροφική.
Αυτή είναι μία εικόνα από ένα Βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αιώνα, η οποία δείχνει ένα στρατιώτη(σιφωνάριος), πάνω σε πολιορκητικό πύργο, να εκτοξεύει φωτιά στα εχθρικά τείχη.Ο στρατιώτης ντυμένος με απλά ρούχα χρησιμοποιεί χειροσίφωνα(έννοια:χειροσωλήνας).
Περήφανος θείος
Saturday, February 24, 2007
Ρωμιοί ή Έλληνες;
Αντίθετα,οι Ρωμιοί ήταν περήφανοι πολίτες ενός υπερεθνικού κράτους που ενσωμάτωνε διάφορα έθνη διαμέσου του ελληνικού πολιτισμού και επεκτεινόταν πολύ πέρα από τα όρια της αρχαίας ή της νεώτερης Ελλάδας. Επεκτεινόταν όχι ως κατακτητής, αλλά ως φορέας της μιας Οικουμενικής Χριστιανικής Αυτοκρατορίας πάνω στη γη."
Λοιπόν Πλουτώνιε, θέλω τη γνώμη σου επί αυτού του θέματος!