Ωρε μήπως οι αρχαίοι δεν ήταν τόσο πρωτόγονοι τελικά;;Για να δούμε μερικά τεχνολογικά επιτεύγματα τους, άλλα τεκμηριωμένα και άλλα όχι(ακόμη;)..
Εφευρέσεις και σχέδια του Ήρωνα του Αλεξανδρινού:
- Η γνωστή σε όλους αιολόσφαιρα, που περιστρεφόταν με τη βοήθεια πεπιεσμένου ατμού
- Ύδραυλις: Η ύδραυλις ήταν ένα μουσικό όργανο που λειτουργούσε με πίεση που του παρείχαν αντλία αέρα και υδραυλικός μηχανισμός και οδηγούσε κατ' επιλογή των πλήκτρων ισάριθμους μεταλλικούς αυλούς. Ένας έξυπνα σχεδιασμένος και κατασκευασμένος μηχανισμός επέτρεπε σε μία αεραντλία να αποθηκεύει τον συμπιεσμένο αέρα σε μια δεξαμενή και με την βοήθεια υδραυλικού συστήματος να τον στέλνει με διαρκώς σταθερή πίεση για την λειτουργία του οργάνου. Έτσι κάθε πλήκτρο μπορούσε πάντα να στέλνει σε κάθε αυλό σταθερή πίεση αέρα. Ήταν ένα πληκτροφόρο μουσικό όργανο που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πρόδρομος του σημερινού αρμόνιου. Αν και κατασκευαστής της θεωρείται ο Κτησίβιος, άλλοι αποδίδουν την εφεύρεσή της στον Ήρωνα και την εξέλιξή της στον Κτησίβιο.
4. μηχανικός κερματοδέκτης!!: Ήταν μια "συσκευή" στην οποία έβαζαν το προκαθορισμένο αντίτιμο και αυτή έβγαζε συγκεκριμένη ποσότητα νερού (υποθέτω είχαν κάποιο ποτήρι οι ενδιαφερόμενοι). Ουσιαστικά είναι σαν τα μηχανήματα που βάζουμε κάποια κέρματα και βγάζουν ένα κουτάκι αναψυκτικού.
Ο Ήρων είχε κατασκευάσει πολλές αυτόματες "μηχανές" όπως η αυτόματη πόρτα η οποία χρησιμοποιόταν στους ναούς και λειτουργούσε με την τεχνική της αιολόσφαιρας
Αρχύτας ο Ταραντίνος
Ο Αρχύτας (440-360 π.Χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα(Ελληνική πόλη της νότιας Ιταλίας) μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε μεταξύ πολλών άλλων και με πτήσεις! Γύρω στο 420 π.Χ. κατασκεύασε μία απ' τις πρώτες αυτοπροωθούμενες ιπτάμενες μηχανές. Ήταν ένα τεχνητό περιστέρι! Με κάποιο μηχανισμό κι ένα βάρος που κρεμόταν από τροχαλία το ομοίωμα περιστεριού κουνούσε τα φτερά του. Όταν πια βρισκόταν στον αέρα για την προώθησή του χρησιμοποιούσε ένα μπαλόνι που ξεφούσκωνε αργά αλλά με δύναμη από μία μικρή τρύπα. Πού βρήκε μπαλόνι εκείνη την εποχή; Μα χρησιμοποίησε την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού! (Η κύστη του γουρουνιού χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από κάποιους λαούς φουσκωμένη σαν μπαλόνι σαν παιδικό παιχνίδι ή για πανάλαφρο αλλά ανθεκτικό δοχείο υγρών). Έτσι το πανάλαφρο ομοίωμα περιστεριού που είχε κατασκευάσει μπορούσε να πετάει σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να ξεφουσκώσει εντελώς το μπαλόνι!
Κάποιο παράξενο κείμενο που λέγεται ότι είναι γραμμένο απ' τον Αρχύτα περιγράφει ένα ταξίδι γύρω από την γη μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σφαίρα! Τι είδους ιπτάμενη σφαίρα που ταξίδευε γύρω απ' την γη ήταν αυτή, και γιατί άραγε αεροστεγώς κλειστή; Τι ήξερε ο Αρχύτας που δεν έφτασε σε μας; Κείμενα του Αρχύτα λέγεται ότι μελετούσε (αρκετά αργότερα βέβαια) και ο Γαλιλαίος.
πτήσεις στην Αρχαία Αίγυπτο;
Ένα μικρό ξύλινο αντικείμενο που βρέθηκε στις ανασκαφές της πυραμίδας της Saqqara το 1898 εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα απεικόνιση πουλιού, όμως ο αρχαιολόγος, Φυσικός και αερομοντελιστής Dr.Khalil Messiha που το επανανακάλυψε παρατημένο σε μουσείο το 1969 έχει άλλη άποψη. Το βρίσκει ύποπτα διαφορετικό από τα υπόλοιπα μοντέλα πουλιών καθώς δεν έχει πόδια και η ουρά του είναι κάθετη - δεν υπάρχουν στην Αίγυπτο πουλιά με κάθετη ουρά, λέει. Χιλιάδες αγάλματα πουλιών στην Αίγυπτο έχουν πόδια εκτός από αυτό. Μέρος της ουράς είναι σπασμένο και ο Dr. Khalil πιστεύει ότι εκεί βρισκόταν μηχανισμός σταθεροποίησης.
Ο Dr. Khalil έφτιαξε ένα πειραματικό μοντέλο από ξύλο αντιγράφοντας το αρχικό, και ανακατασκευάζοντας τον σταθεροποιητή στο πίσω μέρος της ουράς, και φυσικά το μοντέλο πέταξε όπως αναμενόταν. Οι Αιγύπτιοι, θεωρεί, ότι πάντα φτιάχνανε μοντέλα πραγμάτων που επρόκειτο να κατασκευάσουν σε μεγάλη κλίμακα.
Πηγές:
el.wikipedia.org
www.ancient-technology.com(http://67.18.47.148/com/index/at/
site/default.asp)
3 comments:
Ομολογώ ότι με εκπλήσσεις κάθε φορά με τις ιστορικές σου γνώσεις..
Μάλιστα κύριε Λιακόπουλε...
Ε όχι και Λιακόπουλος..Δεν υποστηρίζω (ακόμα) τις ιδέες περί πόλεων στον Άρη!!Να ζήις χίλια χρόνια Ζωή..
Post a Comment